Uzay turizminden NASAnın yaptığı çalışmalara kadar son yıllarda uzay girişimleri yükselişte. Uzay Vakfının son raporu da bu yükselişi rakamlarla gözler önüne seriyor.

Rapora göre, küresel uzay ekonomisi 2021de bir önceki yıla göre yüzde 9 büyüyerek 2014ten bu yana en hızlı büyüme oranına işaret ediyor. Özellikle geçen yıl rekor sayıda sivilin uzaya fırlatılmasıyla ticari girişimler, bu harcamaların yüzde 77sini oluşturdu.

Rapora göre, 2021 yılında uzay firmaları tarafından sağlanan ürün ve hizmetlerden 224 milyar dolardan fazla para geldi ve yaklaşık 138 milyar dolar ticari uzay işletmeleri için altyapı ve destek için harcandı.

Hükümet harcamaları ise geçen yıl yüzde 19 arttı ve uzay ekonomisine 107 milyar dolar ekledi. Ayrıca ABD hükümeti ve askeri harcamaları küresel harcamaların yüzde 12sini oluşturdu.

Rapor bu yıl yaşanan ekonomik durgunluğa rağmen, uzay harcamalarının artmaya devam edeceğini ve 2026 yılına kadar 634 milyar doların üzerine çıkmasını bekliyor.

Rapora göre, 2022nin ilk altı ayında 1022 tane uzay aracı fırlatıldı. Bunların büyük çoğunluğu (958) ticari sektördendi.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;