İngilteredeki Cambridge Üniversitesinden bilim insanları, herpes simpleks virüsünün ilk antik DNA örneklerini analiz ettiler ve bir varyantın yaklaşık 4500 yıl önce diğerlerini geride bırakarak bugünkü baskınlığının yolunu belirlediğini buldular.

Guardianın haberine göre, çalışmada virolog olan Dr. Charlotte Houldcroft, Bugün Avrupadaki varyantların tümü Bronz Çağında bir atayı paylaşıyor. Bundan önce varyantlar vardı, ancak bunlar muhtemelen insan davranışı nedeniyle değiştirildi dedi.

Herpes simpleks virüsü veya HSV-1, dünya çapında yaklaşık 4 milyar insanı enfekte ediyor. Milyonlarca yıl önce, insanların primat akrabalarından ayrılmadan önce ortaya çıktığı düşünülüyor. Ancak eski herpes DNAsının eksikliği, bilim insanlarını, insanlar Afrikadan yayıldığından beri nasıl evrimleştiği konusunda belirsiz bıraktı.

ÖPÜŞMEK, VİRÜSÜ YAYMANIN EKSTRA BİR YOLU

Science Advanceste yazan ekip, yaklaşık 3.000 arkeolojik bölgeden elde edilen antik DNAyı nasıl taradıklarını ve herpes enfeksiyonu olan İngiltere, Hollanda ve Rusyadan sadece dört kişiyi nasıl bulduklarını anlatıyor.

Ancak bilim insanları, yayılma esnasında başka bir faktörün devreye girmiş olabileceğini öne sürüyor. Öpüşmek, kültürel bir norm olmaktan çok, batıya göçlerle birlikte gelmiş ve virüsün yayılması için yeni bir yol sağlamış olabilir.

Houldcroft, Evrensel bir insan davranışı olmadan öpüşen bir grup insan varsa, bu virüsü yaymanın ekstra bir yolu dedi.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;