Meta bir süredir Facebook ve Instagram için TikToktaki özelliklere benzer yenilikler getirmeye çalışıyor. Ancak bu hamleleri daha önce Facebookta görev almış, şimdilerde TikTokta çalışan bir yönetici tarafından sakıncalı olarak değerlendiriliyor.

TikTokun küresel iş çözümleri başkanı Blake Chandlee, CNBCye verdiği demeçte, Facebook sosyal bir platformdur. Tüm algoritmalarını sosyal grafiğe göre oluşturdular. Bu, onların temel yetkinliği; bizim değil dedi.

Chandlee, 2019da TikToka katılmadan önce Facebookta 12 yıl geçirdi. Şimdi de eski işvereninin TikToku kopyalamaya çalışması halinde başının belaya gireceğini ve sonunda kullanıcılara ve markalara daha düşük bir deneyim sunacağını söyledi.

FACEBOOKUN ATAĞI DEVAM EDİYOR

Facebook, kısa video pazarına ilk girişini 2020de Instagram Reels ile yaptı. Geçen yıl, aynı hizmeti Facebook uygulamasına da taşıdı.

Hatta Facebooktan Tom Alison, TikTokun dünyanın en büyük sosyal ağından giderek daha fazla pay çaldığını söyledi. Alison, Muhtemelen tam olarak benimsemediğimiz veya görmediğimiz şey, bu formatın ne kadar sosyal olabileceği dedi.

Facebook, arkadaşlar tarafından paylaşılıp paylaşılmadığına bakılmaksızın daha fazla içerik önererek birincil beslemesini TikToka daha çok benzeyecek şekilde değiştirmeyi planladığını da açıkladı.

Yılın başlarında Zuckerberg de TikTokun artan rekabet baskısını kabul ederek, Bu nedenle, Reelse odaklanmamız uzun vadede çok önemli demişti.

NE KADAR PARA AKITSA DA REKABET EDEMEZ

Ancak Chandlee Metanın bu hamlelerinin uzun vadede başarılı olmayacağını Google+ örneği ile açıklıyor:

Googleın Google+ı ne zaman oluşturduğunu hatırlıyorsunuz. Ancak Google, sosyal ağ oluşturma çabalarına ne kadar para akıtsa da insanların arkadaşlarıyla bağlantı kurmak, fotoğraf ve güncelleme paylaşmak için varsayılan yeri haline gelen Facebook ile rekabet edemedi. Googleın değerinin arama olduğu ve Facebookun sosyal alanda gerçekten iyi olduğu ortaya çıktı. Şimdi de aynı şeyi görüyorum. Yaptığımız işte gerçekten iyiyiz. Bu kültürel eğilimleri ve insanların TikTokta sahip olduğu bu eşsiz deneyimi ortaya çıkarıyoruz.

Chandlee, Zuckerberge derin saygı duyduğunu ve hem Facebook hem de Googleı güçlü bir rakip olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.

Chandlee, Facebookun bir süredir yakındığı reklam harcamalarıyla ilgili de olumlu açıklamalar yaptı. TikTokta reklam harcamalarında bir yavaşlama görmediğini de belirtti: Reklam pazarında yüzde 2 ile yüzde 6 arasında bir yavaşlama olacağını duydum, ancak bunu görmedik. Bazılarının gördüğü ters rüzgarları görmüyoruz dedi.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;