Tesla ve SpaceX CEOsu Elon Musk, sıkı bir Twitter kullanıcısı olmakla yetinmedi, aynı zamanda geçtiğimiz aylarda platformu satın almaya karar verdi. 44 milyar dolarlık tekliften sonra işlemler başlasa da henüz tamamlanmadı; çünkü iş insanı, platformun sahte hesaplarıyla ilgili daha fazla bilgi istedi.

Muskın bu hamlesi fiyat düşürme ya da satın almadan vazgeçme gibi yorumlanıp çeşitli spekülasyonlara neden olsa da Telsa CEOsu dün gerçekleştirdiği toplantıyla bu söylentileri durdurmuş olabilir. Musk, satın alma sürecinde ilk defa Twitter çalışanlarına hitap etti.

Video aracılığıyla 8.000 kişilik iş gücüne konuşan Musk, Twitterın geleceği için vizyonunu ortaya koydu. Ayrıca ifade özgürlüğü, içerik denetimi, uzaktan çalışma ve TikTok kullanımı gibi konulara değindi.

HAFTALARDIR BEKLENEN TOPLANTI GERÇEKLEŞTİ

Muskın haftalar önce Twitter çalışanlarıyla konuşması planlanmıştı, ancak oturum gerçekleşmemişti. Ardından geçen hafta boyunca, San Francisco merkezli şirket, Slack üzerinden çalışanlarından sorular toplamaya başladı. San Francisco saatiyle sabah 9da başlaması planlanan toplantı, Twitter CEOsu Parag Agrawalın Muska teşekkür etmesiyle birkaç dakika geç başladı.

Twitterın pazarlama müdürü Leslie Berland tarafından çalışanların sorularının kendisine okunduğu bir saat süren toplantıda verdiği cevaplar, şirketi nasıl yöneteceği konusunda hala planlar yapmakta olduğunu gösteriyor.

HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

Milyarder Tesla CEOsu, Twitterın dünya çapında en az 1 milyar kişilik bir kullanıcı tabanı oluşturmasını istediğini söyledi. Şirketin reklam gösterdiği, 229 milyon günlük aktif kullanıcısı var. Ayrıca Musk, reklamcılığın gelirleri artırmak için önemli olmaya devam edeceğini; ancak ödemeler, abonelikler ve ücretli kullanıcı doğrulamasını çeşitlendirmeyi umduğunu açıkladı. 2028 yılına kadar da gelirleri 24,6 milyar dolara, dört katına çıkarmayı hedefleyeceğini söyledi.

ÇİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Musk, hedeflerini belirtirken sık sık Çini örnek gösterdi. 1 milyar kullanıcının platformda olmasını sağlarken insanların taciz edilmemesini sağlamanın da önemli olduğunu belirtti. Ayrıca Çinde kullanılan WeChati taklit edip kullanıcıların, tek bir yerden mesaj gönderebileceği, ödeme yapabileceği, alışveriş yapabileceği veya taksi rezervasyonu yapabileceği bir dizi özellik ekleyeceğini söyledi.

Musk, Çinin sahip olduğu ve son zamanlarda dünyada en çok kullanılan uygulamalardan biri haline gelen TikToka da değinmeyi ihmal etmedi.

Milyarder teknoloji yöneticisi, artık bir TikTok kullanıcısı olduğunu belirtirken Twitterın da buradaki gibi içeriklere sahip olması gerektiğini anlattı:

Sıkılmadığınızdan emin oldukları harika bir iş çıkarıyorlar. Bazı videolarını saldırgan buluyorum ama sıkıcı değiller dedi. Twitterın gelecekteki patronu; Twitterın sıkıcı içerik sunmasını istemediğini söyledi.

İŞTEN ÇIKARMALAR YAŞANABİLİR

Twitter çalışanlarının satın alma durumu gündeme geldiğinden beri en çok merak ettikleri ve endişeyle bekledikleri konulardan biri de işten çıkarmalar. Musk, işten çıkarmaların, maliyet düşürmenin veya yeniden yapılanmanın olabileceğini ima etti ve şunları ekledi: Şu anda maliyetler, geliri aşıyor. Bu harika bir durum değil.

UZAKTAN ÇALIŞMAYA KARŞI DAHA ILIMLI

Pek çok Twitter çalışanı Muskın liderlik tarzının Twitterın iş yeri kültürüyle çatışacağından korkuyor. Kısa süre önce Musk, Tesla çalışanlarının haftada en az 40 saat ofiste görünmesi veya başka bir iş bulmasını istemişti. Perşembe günkü toplantıda Musk, uzaktan çalışmaya karşı önyargılı olmasına rağmen, Twitter çalışanlarının uzaktan çalışabileceğini söyleyerek tutumunu biraz yumuşattı.

Yine de, Musk insanların iş arkadaşlarını tanımak için gelmelerini istedi: Sokakta yürüyorsanız, meslektaşınızın yanından geçiyorsanız ve onları tanımıyorsanız, bu iyi değil.

ÇALIŞANLARDAN MUSKA DESTEK

Twitter çalışanları Musk hakkında karışık duygulara sahip. Bazıları onun Twitter alışkanlıklarından ve karanlık siyasetinden endişe duyduklarını söylese de bazıları da Muskı destekliyor.

Çalışanların bir kısmı perşembe günkü toplantıdan sonra Muskın kendilerini yüreklendirdiklerini söyledi. Muskın düşmanca olmadığını ve zaman zaman açıkça ifade edemese de ürün için bir vizyona sahip göründüğünü belirttiler.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;