Son zamanlarda, Roscosmosun yeni atanan başkanı Yury Borisov, Rusyanın 2024ten sonra ISSden ayrılmayı ve kendi istasyonunu inşa etmeyi planladığını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Borisov, Tabii ki ortaklarımıza karşı tüm yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz, ancak bu istasyonu 2024ten sonra terk etme kararı alındı. Bu zamana kadar Rus yörünge istasyonunu kurmaya başlayacağımızı düşünüyorum dedi.

Pazartesi günü Roscosmos, Moskova dışındaki bir askeri-endüstriyel sergide kendi uzay istasyonunun fiziksel bir modelini sergiledi. ROSS lakaplı Rus Yörünge Uzay İstasyonu, iki aşamada fırlatılacak. The Guardian, ilk aşamanın dört modül içereceğini belirtirken, Rusya devlet medyası daha önce ilk aşamanın 2025te, ikinci aşamanın ise 2030-2035te başlayacağını öne sürmüştü.

Rusyanın planları, en azından 2024e kadar ISSde kalacağını gösteriyor. NASA, Roscosmosun 2028e kadar ISSden ayrılamayacağını düşünüyor çünkü Ukraynanın işgaliyle Rusyaya uygulanan ve uzay çalışmalarının da bütçesini etkileyen ağır uluslararası yaptırımlar altındayken, Roscosmosun uzay istasyonunun inşasını bitirmesine şüpheyle yaklaşılıyor.

NASA ve Roscosmos, yirmi yılı aşkın bir süredir ISSde uzun süredir devam eden bir ortaklığa sahip. Uzay istasyonunun 1998de fırlatılmasından bu yana, en az bir NASA astronotu ve bir Roscosmos kozmonotu var. Ancak Rus uzay ajansı, Rusyaya uygulanan yaptırımlara misilleme olarak son zamanlarda harekete geçerek bu iş birliğini bozmayı planlıyor.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;