ABDdeki Sağlık Etkileri Enstitüsünden bilim insanları, dünya çapında 7.000den fazla şehirde ince partikül (PM2.5) ve NO2 hava kirliliğinin küresel bir resmini derlemek için uydu verilerini ve sahadaki okumaları kullanarak Küresel Hava Raporunu çıkardılar.

Guardianda yer alan habere göre, Moskova, Şanghayın ardından nitrojen dioksit kirliliği açısından dünyanın en kötü ikinci şehriyken, St. Petersburg da dördüncü sırada yer alıyor.

Araştırmayı denetleyen ABDdeki Sağlık Etkileri Enstitüsünden Pallavi Pant, NO2 hava kirliliği söz konusu olunca, listenin başında birkaç Rus şehri bulmak bizim için kesinlikle şaşırtıcıydı. Büyük olasılıkla trafik kirliliğinden ve daha eski bir araç filosundan ötürü geliyor” dedi.

NO2 kirliliğinden en kötü etkilenen diğer şehirler arasında İrandan Tahran, Mısırdan Kahire, Türkiyeden İstanbul ve Vietnamdan Ho Chi Minh şehri yer aldı.

ÇİN ŞEHİRLERİNDE İYİLEŞME VAR

Çoğunlukla yanma ve bazı endüstriyel kaynaklardan kaynaklanan çok ince kurum veya döküntü parçalarının neden olduğu partikül kirliliği sorunu, dünya çapında artan bir endişe kaynağı olurken, nitrojen dioksit (NO2) kirliliği sorunu şimdiye dek fazla gündem olmadı.

Kömürle çalışan elektrik santrallerinden, atıkların yakılmasından ve tarımsal yakmanın yanı sıra araçlardan gelebilecek partikül kirliliği açısından en kötü şehirleri Hindistanda Delhi ve Kalküta ile Nijeryada Kano ve Peruda Lima izledi.

Rapora göre, son on yılda NO2 maruziyetinde en keskin düşüşleri gösteren en büyük şehirlerden 18i Çindeydi.

Sağlık Etkileri Enstitüsü başkan yardımcısı Robert OKeefe, “Çin bu on yılda hava kirliliği konusunda ilerleme kaydetmeye devam etti. Uzun vadeli bir yolculuk olmasına rağmen umut olduğunu, işlerin doğru yönde gidebileceğini gösteriyor” dedi.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;