Geçen ay Google mühendisi Blake Lemoine, Googleın dil teknolojisinin duyarlı olduğu ve bu nedenle isteklerine saygı gösterilmesi gerektiği teorisiyle halka açıldı. Google iddiaları reddetti ve cuma günü şirket Lemoinenin kovulduğunu doğruladı.

Google yaptığı açıklamada, Lemoinenin Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli (LaMDa) hakkındaki iddialarının tamamen asılsız olduğunu ve şirketin bunu açıklığa kavuşturmak için aylarca onunla çalıştığını söyledi.

BBCde yer alan habere göre, açıklamada, Dolayısıyla, bu konuyla uzun süredir meşgul olmasına rağmen, Blakein ürün bilgilerini koruma ihtiyacını içeren açık istihdam ve veri güvenliği politikalarını ısrarla ihlal etmeyi seçmesi üzücü denildi.

DURUM KONTROLDEN ÇIKTI MI?

LaMDa, Googleın serbestçe akan sohbetlere katılabileceğini söylediği bir teknolojidir. Şirketin sohbet robotları oluşturmak için kullandığı araçtır.

Googleın Sorumlu Yapay Zeka ekibi için çalışan Lemoine, Washington Posta işinin teknolojinin ayrımcı veya nefret söylemi kullanıp kullanmadığını test etmek olduğunu söyledi.

LaMDanın öz farkındalık gösterdiğini ve din, duygular ve korkular hakkında konuşmalar yapabildiğini buldu. Bu, Bay Lemoinenin etkileyici sözel becerilerinin arkasında duyarlı bir zihnin de yatabileceğine inanmasına neden oldu.

Bulguları Google tarafından reddedildi ve şirketin gizlilik politikasını ihlal ettiği için ücretli izne çıkarıldı. Lemoine daha sonra iddialarını desteklemek için kendisinin ve başka bir kişinin LaMDa ile yaptığı bir konuşmayı yayınladı.

Bunun üzerine Google, Lemoineyi işten çıkardığını ve söz konusu endişelerin kapsamlı bir şekilde incelendiğini açıkladı. Yasal sürecin içerisinde olduğunu belirten Lemoine de, konuyla ilgili daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.

 

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;