James Webb, uzayın derinliklerindeki çalışmalarına devam ederken, sahip olduğu ufak bellek uzay meraklılarını şaşırttı.

Teleskop, toplamda yalnızca 68 GBlık bir alana sahip, bu depolama miktarı, Pro modelleri 128 GBtan başlayan Appleın telefonlarından bile oldukça düşük. NASAdan Michael Menzel ve diğer uzmanlar, James Webb ile ilgili tüm ayrıntıları IEEE Spectrumdan bir raporda aktarıyor.

Webb, Hubbledan çok daha uzak bir noktaya gönderildiği için herhangi bir sorun olması halinde teleskoba bir ekip gönderilmesi mümkün değil. Bu yüzden de kendi kendine sürdürülebilir olması gerekiyor. Ayrıca, uzaklığı nedeniyle yolculuğunda bazen Dünya ile temasını da kaybedebilir.

Bu da 10 yıllık yolculuk boyunca dayanıklı bir sürücüsü olması gerektiği anlamına geliyor. Bu nedenle, yolculuk için daha küçük kapasiteli bir çip seçildi. Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsünden Alex Hunter, görevin uzun süresinin veri kapasitesini kesinlikle azaltacağını ve zamanla bunu sadece 60 GBa indireceğini belirtiyor. Bununla birlikte, teleskop görüntü transferleri için bir KA-bandı yardımıyla sık sık Dünyaya veri gönderiyor.

Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsündeki uçuş sistemleri mühendisi Carl Hansena göre, kartın doldurulması 120 dakika sürdüğü için saniyede yaklaşık 28 megabayt veriyi Dünyaya geri gönderiyor.

Yani; James Webb, her gün toplam 57 GB veri üretirken, Hubble ise günde bir ila iki GB veri üretiyor.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;