Son yıllarda kullanıcılarının verilerini izinsiz kullanmakla sık sık gündeme gelen ve bu konuda açılan davalarla başı dertte olan Mark Zuckerbergin şirketi Meta, yine yeni bir dava ile dikkat çekiyor.

Yeni davada; Metanın milyonlarca insanın özel tıbbi verilerine izinsiz olarak eriştiği ve bunları Facebookta hedefe yönelik ilaç ve tedavi reklamları sunmak için kullandığı iddia ediliyor.

Geçen hafta Kaliforniyanın Kuzey Bölgesinde açılan dava, ABD hastanelerini Metaya hassas hasta bilgileri sağlamak ve HIPAAyı (1996 tarihli Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası) ihlal etmekle suçlayan ikinci dava.

100 HASTANENİN 33Ü KULLANIYOR

Şikayette, bu hastanelerin Metanın Pixel aracını kullandığı, daha sonra hastaların parola korumalı portallarına erişildiği ve Metanın Facebook reklamverenlerine bu verileri sattığı belirtiliyor.

Meta Pixel, işletmelerin reklam kampanyaları için kitleleri ölçmesine ve oluşturmasına olanak tanıyan bir araç. Haziran ayında, kâr amacı gütmeyen The Markup tarafından yapılan bir araştırma, Amerikadaki en iyi 100 hastanenin 33ünün Meta Pixel kullandığını tespit etmişti.

Şikayet, San Francisco Tıp Merkezindeki özel hasta portalına girdiği kalp ve diz rahatsızlıklarından sonra bu hastalıklara yönelik ilaçlar için hedefli reklamlar almaya başlayan bir Facebook kullanıcısının deneyimini ayrıntılarıyla anlatıyor.

Meta, geçmişte veri izleme politikaları nedeniyle çok defa sert eleştiri aldı. Hatta şirketin şu anda kullanıcıların kişisel bilgilerine dayanmayan bir reklam ürünü geliştirdiği söyleniyor.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;