Rusyanın Ukraynayı işgalinden bu yana, ABD, NATO ve Avrupalı müttefikler, Ukraynaya on milyarlarca dolar değerinde güvenlik desteği, ekonomik ve insani yardım gönderdi.

Business Insiderın haberine göre, en dikkate değer katkılardan biri de, SpaceX ve Teslanın CEOsu Elon Muskın, SpaceX tarafından yürütülen bir uydu iletişim sistemi olan Starlink oldu.

SpaceX, Şubat ayının sonundan bu yana Ukraynaya 15.000 Starlink kiti teslim ettiğini söyledi.

HEM ORDUYA HEM SİVİLLERE

Cihazlar, Ukrayna ordusuna esnek ve güvenilir bir iletişim aracı sağlıyor. Ukraynalı askerler onları karşı saldırıları koordine etmek veya topçu desteği çağırmak için kullanırken, Ukraynalı siviller, sistemi ülkenin içinde ve dışında sevdikleriyle iletişim halinde kalmak için kullandı.

Benzer hizmetler sunan başka ticari uydu şirketleri de var, ancak SpaceX en sağlam ağlardan birini geliştirdi. Starlink, bir takımyıldız olarak çalıştığı için esnek ve güçlü olan yeni nesil düşük yörüngeli uydular kullanıyor.

RUS SİBER SALDIRILARINA KARŞI ETKİLİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Wireda Starlinkin çok etkili olduğunu söyleyerek Şehirlerimizin, kasabalarımızın ablukası ve işgal altındaki topraklarla ilgili birçok an bize çok yardımcı oldu dedi.

Siber saldırılara karşı koyabilen bu sistemler askeri operasyonlar için daha hayati hale geldikçe, ordular da onları nasıl bozacaklarına bakıyor.

Mayıs ayında yayınlanan bir makalede, Çinli askeri araştırmacılar, bir çatışma durumunda Starlink uydularının tüm takımyıldızını devre dışı bırakmak veya yok etmek için yumuşak ve sert öldürme yöntemlerinin geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Araştırmacılar, Starlinke karşı koymak için belirli yöntemler açıklamadılar, ancak tüm sistemin hedeflenmesi gerektiğini ve bunun bazı düşük maliyetli, yüksek verimli önlemler gerektirdiğini söylediler.

 

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;