29 Haziranda her zamanki 24 saatlik dönüşü kısaltan 1,59 milisaniye, saatleri aynı hizada tutmak için yapılması gerekenlerin olasılığını artırıyor. Bu da, küresel saatlerin ilk kez hızlandırılması anlamına geliyor.

Daily Mailde yer alan habere göre, 1970lerden beri atom saatini doğru tutmak için 27 artık saniyeye ihtiyaç duyulduğundan dolayı Dünyanın dönüşünün yavaşladığı biliniyor.

Sonuncusu, Dünyanın yetişmesine izin vermek için saatlerin bir saniyeliğine durakladığı 2016 yılbaşı gecesiydi.

SEBEBİ KÜRESEL ISINMA OLABİLİR

Ancak 2020den beri bu fenomen tersine döndü. Önceki en hızlı gün, o yıl 19 Temmuzda kesilen 1.47 milisaniye idi. İnsanlar değişikliği algılayamaz, ancak bu durum, uyduları ve navigasyon sistemlerini etkileyebilir.

Uzmanlar, Chandler Wobbleın (Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüşünde meydana gelen bir değişiklik) suçlu olabileceğini söylüyor.

Rusyadaki, Sternberg Astronomi Enstitüsünden Dr. Leonid Zotov, Normal yalpalama genliği Dünya yüzeyinde yaklaşık dört metredir, ancak 2017den 2020ye kadar ortadan kayboldu dedi.

Kışın kuzey yarımkürede dağlarda kar birikmesi ve yazın erimesi dahil, Dünyanın günlerinin uzunluğunu etkileyebilecek başka faktörler de var.

Küresel ısınmanın da buz ve karı daha hızlı eriterek uzunluğa etki ettiği düşünülüyor.

 

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;