Dünya Orangutan Gününde başlatılan PalmOil Scan isimli uygulama ile, kullanıcıların bir ürünün barkodunu kontrol ederek büyük üreticilerin içeriklerini – özellikle de palmiye yağını – nasıl tedarik ettiğini görmelerini sağlayacak.

Palm yağı 50 milyar sterlinlik bir endüstri ve şekerlemeden temizlik ürünlerine, makyajdan evcil hayvan mamasına kadar paketlenmiş süpermarket ürünlerinin yarısında bulunduğu tahmin ediliyor.

Sürdürülebilir olmayan palmiye yağı yetiştirme ve işleme yöntemleri, Güneydoğu Asyada yaygın bir yıkıma ve biyolojik çeşitlilik kaybına neden olmaya devam ediyor.

Önde gelen yaban hayatı koruma uzmanları, yeni uygulamanın kullanılmasının “yağmur ormanlarının korunmasına” yardımcı olabileceğini söylüyor çünkü ormansızlaşmadan arındırılmış sürdürülebilir palmiye yağı içeren ürünler tüketiciler tarafından satın alındığında, bu uygulamanın üretilmesi için daha fazla ormansızlaşmanın olmayacağını garanti ediyor.

Orangutanlara ek olarak, kurtarabileceği habitatın Sumatra kaplanı, boynuzgagalar ve güneş ayıları gibi hayvanların korunmasına yardımcı olabileceği umuluyor. Uygulamayı indirmek ücretsizdir ve Dünya Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (WAZA) ve Yeni Zelandadaki Auckland Hayvanat Bahçesi, ABDdeki Cheyenne Dağı Hayvanat Bahçesi ve Birleşik Krallıktaki Chester Hayvanat Bahçesinden palmiye yağı uzmanları tarafından geliştirilmiş.

Chester Hayvanat Bahçesinden çevreciler, bunun tüketicilerin hangi şirketlerin sürdürülebilir palmiye yağı kullandığını belirlemesini kolaylaştıracağını umuyor.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;