Apple, dünya çapında bir dizi antitröst sorunu ile uğraşmaya devam ediyor. Bu defa da Match Group, Hindistanda yeni bir dava ile iPhone üreticisini karşısına alıyor.

Match, Appleın davranışının, uygulama içi satın alma sisteminin ve yüzde 30luk komisyonun uygulama geliştiricilerinin inovasyonunu ve gelişimini kısıtladığını savunuyor.

Hollandada yaşanan benzer bir anlaşmazlık da Applea 50 milyon euro para cezası verilmesi ve Hollanda flört uygulamalarında farklı ödeme yöntemlerine izin verilmesiyle sonuçlanmıştı.

Apple, Match gibi bazı geliştiricilerin çok yüksek olduğunu iddia ettiği uygulama içi ödeme sisteminin kullanımını uzun süredir zorunlu tutuyor.

REKABETİ ZEDELİYOR

Match, Hindistandaki davada, diğer ülkelerdeki kullanıcıların genellikle Appleın izin vermediği ödeme yöntemlerini kullanmayı tercih ettiğini ve Hindistanda devlet destekli bir çevrimiçi transfer sisteminin tercih edildiğini savunuyor. Matchten Mark Buse, Apple, kendi ödeme çözümünün özel kullanımını teşvik etmek için iOS App Store pazarındaki hakim konumundan yararlanıyor diyor.

Appleın uygulama içi satın alma sisteminin uygulama geliştiricileri ve müşteriler için maliyetleri artırarak rekabeti zedelediği ve aynı zamanda pazara girişin önünde bir engel teşkil ettiği yönündeki iddialar da araştırmaya başlandı.

Apple, Hindistanda App Storedaki uygulamaların yüzde 87sinin hiç komisyon ödemeyen uygulamalar olduğunu söylüyor.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;