Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve videolarda bireylerin yüzlerinin manipüle edilerek sanki konuşuyormuş gibi mimik yapılması teknolojisi olan deepfake endişe yaratmaya devam ediyor.

Özellikle Meta, Google ve Twitter gibi platformlarda hızla yayılan bu tür içeriklerle bilgi kirliliğinin önüne geçmek isteyen Avrupa Birliği, bu tür içerikleri engellemek için sosyal medya platformlarına çok sıkı önlemler getirmeyi gündemine aldı.

İngiliz haber ajansı Reuters, Avrupa Birliğinin sosyal medya platformlarına ve şirketlerine bu tür içerikleri engellemeleri konusunda sert bir uyarıda bulunacağını aktardı. Haber ajansının ele geçirdiği belgelerde ABnin sosyal medya platformlarına çok ciddi para cezaları getireceği görüldü.

Avrupa Birliğinin deepfakein yanı sıra sahte hesaplarla mücadele etmeyi amaçladığı belirtilirken şirketlerin milyarlarca dolarlık ceza ödemeye mahkum edilebileceği belirtildi.

Avrupa Birliğinin radarına aldığı şirketler arasında bünyesinde Facebook ve Instagramı da barındıran Meta, Google, Twitter ve TikTok yer alıyor. Bu tür bilgi kirliliğiyle mücadele etmeyen şirketlere küresel gelirlerinin yüzde 6sı kadar ceza kesilmesinin gündemde olduğu belirtildi. Meta ve Googleın yıllık gelirleri 118 milyar dolar ve 258 milyar dolar olarak kayıtlara geçerken bu da milyarlarca dolarlık bir ceza anlamına geliyor.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;