Hayatımızı ve hatta geleceğimizi şekillendirdikleri düşünülünce Silikon Vadisinin büyülü görünmesi oldukça normal. Ancak gerçekler hayal ettiğimizden oldukça farklı olabilir.

Silikon Vadisinin dahi çocukları nerd olmanın ötesinde kural tanımayan, seks düşkünü, uyuşturucu bağımlısı, kadınlara yer vermeyen acımasız adamlar olabilir. İşte teknoloji liderlerinin karanlık tarafları

MUSK ÇOK YOĞUNUZ DİYOR AMA

Dün çıkan haberlere göre Elon Musk, yakın arkadaşı Googleın kurucu ortağı Sergey Brinin eşi ile birlikte olmuş ve hatta Brinin kendisini affetmesi için diz çöküp özür dilemiş.

Söylentiler büyümeye devam ederken Musk ise tüm iddiaları reddediyor. Tesla ve SpaceX CEOsu yoğun çalışma hayatını ima ederek uzun zamandır kimseyle birlikte olmadığını, Brinin eşini sadece üç defa gördüğünü ve Brin ile de çıkan haberlerin aksine daha dün gece görüştüğünü söylüyor.

Musk, teknoloji liderlerinin iş yoğunluğuna dem vurup söylentilerde olduğu gibi skandalı bol bir hayat yaşanmadığını ifade etse de Silikon Vadisi ile ilgili şimdiye kadar çıkan haberler bunun aksini söylüyor.

ÇILGIN PARTİLERDE BOY GÖSTERİYORLAR

DailyMail, teknoloji dünyasının karanlık tarafını ortaya çıkaran haberleri ve yazıları yeniden gündeme getiriyor.

DailyMailin haberine göre; teknolojinin dahi isimlerinin karıştığı çılgın partiler sık sık gerçekleşiyor. Haberde bu partilerden birine katılan bir risk sermayedarının izlenimlerine yer veriliyor: San Francisco dışındaki sahil evinde gerçekleşen dünyanın kıyısındaki partinin konukları arasında gümüş çiviler ve zincirlerle süslenmiş siyah zırh benzeri bir kostüm giyen Elon Musk ve eski arkadaşı, Googleın kurucu ortağı Sergey Brin de vardı.

Partinin oldukça sıra dışı olduğu belirtilirken uyuşturucu kullanımı ve cinsel birlikteliklerin de söz konusu olduğu anlatılıyor. Örneğin; etkinlikte teknoloji sektöründe çalışan genç bir kadın, kendini beyaz suni kürk ve yastıklarla kaplı oturma odasının zemininde iki çiftle bulduğunu söylüyor.

GÜÇLERİNİ KÖTÜYE KULLANIYORLAR

Bir teknoloji girişimcisi onu öpmek istediğinde ise kendisine Bu sadece seni rahatlatacak ve sana dokunulmasından hoşlanacaksın denildiğini söylüyor: Çok tuhaftı; karısı da hemen yanındaydı.

İsmi açıklanmayan kadın, teknoloji dünyasını sık sık çeşitlilikten yoksun, erkek egemen, karanlık bir dünya olarak tanımlayan ve Brotopya kitabında da bu iddialarına yer veren Emily Change konuştuğunda ise gücün kötüye kullanıldığını anlattı.

Söz konusu partiye katılan isimlerden biri olan Paul Biggar da seks partisinin göründüğünden çok daha kötü olduğunu anlatıyor: Orada olanlar önce uyarıldı, fotoğrafa izin verilmedi ve kesinlikle gördüklerimizi kimseye söylemememiz gerektiği belirtildi.

KENDİLERİNİ TÜM KURALLARIN ÜSTÜNDE GÖRÜYORLAR

Partide ilginç görüntüsüyle yer alsa da Musk, tıpkı skandal ilişkisini yalanladığı gibi o zamanlar verdiği bir röportajda Silikon Vadisinde seks partileri varsa, ne gördüm ne duydum. Çılgın partiler istiyorsanız yanlış yerdesiniz demişti.

Bugün, Elon Musk bir kez daha yaşadıklarını inkar ediyor: Çılgınca çalışıyorum, bu yüzden bu tip şeyler için fazla zamanım yok.

Emily Chang ise kitabında teknoloji milyarderlerinin çılgın yaşamlarını ima ederek Dünyayı değiştirdiklerini düşündükleri için tüm kuralların üstünde olduklarını düşünüyorlar diyor.

İŞTE O PARTİLERDEN DETAYLAR

Chang, Brotopya adlı kitabında, erkeklerin yanlarında başka erkekler olmadığı sürece istedikleri kadar kadın getirmelerine izin verilen partileri anlatıyor. Ünlü yazar, bazılarının eşlerini veya kız arkadaşlarını da bu partilere getirdiğini söylüyor:

Akşam yemeği (bazen çıplak kadınların vücutlarından yenen yemekler oluyor) biter bitmez, uyuşturucular ortaya çıkıyor. Bu partilerdeki haplar bazen büyük teknoloji şirketlerinin logosunu bile taşıyor.

Konuklar uyuşturucudan sonra çiftlere, üçlülere veya daha büyük gruplara ayrılıyor.

Teknoloji dünyasının tek zaafı çılgın partiler de değil. Silikon Vadisinin zengin yöneticileri için kadın partner bulan bir şirketi yöneten Amy Andersena göre, müşterilerinin çoğu çapkınlığa yeni bir anlam katıyor.

The Timesa verdiği bir röportajda şunları söylüyor: Akşam 6da randevuları olacak, sonra akşam 9da ve sonra bir gece içkisi randevusu. Bir akşamda üç farklı kadın Bazen, üç kadınla aynı anda çıkacaklarını da söylüyorlar.

SKANDALLARA KARIŞAN İSİMLER

Silikon Vadisinden pek çok isim bu partilerle ve şirketlerindeki davranışlarıyla karanlık taraflarını beslese de bazı isimler özellikle öne çıkıyor.

BILL GATES

Microsoftun kurucu ortağı Bill Gates, şu anda dünyayı hastalıklardan kurtarmakla ilgilense de ismi sık sık ya skandallara karıştı ya da Jeffrey Epstein gibi skandal isimlerle birlikte anıldı.

Geçen yıl, eşi Melinda Gates ile 27 yıllık evliliği, Melindanın geri dönülemez şekilde bozulduğunu söylemesiyle sona erdikten sonra Gates, çıplak havuz partileri, striptizciler, evlilik dışı ilişkiler ve ilişkiye girdiği kadın çalışanlarla sık sık gündeme geldi.

Biyografi yazarı James Wallace ise, Gatesin Harvardı Microsoftu kurmak için bıraktığını ve memleketi Seattlea döndüğünde evinde partileri verdiğini, kapalı havuzunda arkadaşlarıyla çıplak yüzdüğünü yazmıştı.

ELON MUSK

Muskın son olarak Sergey Brinin eşi ile ilişki yaşadığı iddia edilse de bu dâhi teknoloji liderinin ilk vukuatı değil. Mayıs ayında Musk, SpaceX şirketindeki eski bir uçuş görevlisinin taciz iddialarıyla yine gündemdeydi. Hatta Muskın bu söylentileri susturmak için 250 bin dolar ödediği belirtildi.

Temmuz ayının başında da şirketlerinden birinde yönetici olan bir kadınla ikiz çocukları olduğu ortaya çıktı. Ayrıca Amber Heard ve Cara Delevingne ile birlikte olduğu iddiaları daha önce gündeme gelmiş ve uzun süre konuşulmuştu.

ANDY RUBIN

Bir başka skandal da 2014 yılında yaşandı. Android akıllı telefon yazılımını icat eden Andy Rubin, cinsel saldırı soruşturması yapıldıktan sonra Googledan atıldı. İddiaya göre, 2013 yılında bir otel odasında bir çalışanı, kendisiyle cinsel ilişkiye girmeye zorladı. Rubin bu iddiayı reddetti.

SERGEY BRIN

Şu anda aldatılan konumunda olsa da Sergey Brinin kendisi de pek masum değil. Bir zamanlar, çalışanlarıyla cinsel ilişkiye girmesi nedeniyle Google playboyu olarak adlandırılan Brinin davranışları cinsel tacize kadar vardı.

Ayrıca 2013 yılında, Amanda Rosenberg adında bir Google yöneticisiyle ilişkisi olduktan sonra Brin, ilk eşi Anne Wojcickiden ayrılmıştı.

ERIC SCHMIDT

Eski Google CEOsu Eric Schmidtin açık bir evliliği olduğu ortaya çıktı ve iddilara göre daha çok genç kız arkadaşlarını aldığı New Yorktaki yaşadığı yeri ses geçirmez hale getirdi.

KADINLAR ÖFKELİ: LİSEDE KIZ BULAMAYAN ADAMLAR

Emily Changin kaleme aldığı Brotopya için konuşan teknoloji endüstrisinde çalışan onlarca kadın yaşadıkları ve gözlemledikleri ile ilgili ise aynı fikirde: Her şey okulun bilgisayar odasında vakit geçiren ve sosyal açıdan beceriksiz dışlanmışların yıllarca süren zorunlu cinsel perhizinden sonra büyümesiyle ilgili. Silikon Vadisindeki liderlerin çoğunun benzersiz bir ortak noktası var: Karşı cinsle teması olmayan yalnız bir ergenlik.

İsmi açıklanmayan bir Silikon Vadisi yöneticisi, Change Lisede kız bulamayan adamlar kadınlara istedikleri gibi davranabiliyor diyor.

Sektörden tiksinmiş bir yatırımcı, Bir yandan çeşitlilikten bahsediyorlar, ama diğer taraftan tüm bunları yapıyorlar diyerek endüstrinin çeşitlilik ve eşitlikten yoksunluğuna dikkat çekiyor.

Teknoloji endüstrisi sadece liderleriyle bu tartışmaların ortasında da değil. Daha önce Google ve Tesla gibi pek çok şirket defalarca cinsel taciz, ayrımcılık gibi iddialarla gündeme geldi.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;