ABDnin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezinden Ay yolculuğuna bugün başlaması planlanan kapsül ve roketin birleşimi SLS-Orion uzay aracının uçuşunun, roket motorundaki sızmanın engellenememesi nedeniyle iptal edildiği, yeni denemenin 2 Eylülde yapılacağı bildirildi.

Planlanan uçuştan yarım saat önce Twitter adresinden, 3 numaralı motorla ilgili bir sorun üzerinde çalışıldığı için kalkış şu anda planlanmamış bir beklemede açıklamasında bulunan NASA, fırlatmaya dakikalar kala, canlı yayın yaptığı internet sitesinden, Mühendisler, tüm çabalara rağmen motordaki sızmayı durduramadı. Misyon, 2 Eylüle ertelendi anonsunu geçti.

NASAnın Derin Uzay Keşif Sistemlerinin ilk entegre uçuş testini gerçekleştirecek olan Artemis I uçuşunda, yolcu barındırmayan kapsülün Ayın etrafında geçireceği 6 haftanın ardından Dünyaya dönmesi planlanıyordu.

ARTEMİS PROJESİ

NASA, Artemis programıyla, 1960lar ile 1970lerde hayata geçirdiği Apollo Projesi ile yakaladığı başarıyı bir kez daha elde etmeyi amaçlıyor.

Artemis I adlı deneme uçuşuyla, astronotları taşımaya hazır olup olmadığını anlamak için dünyanın en güçlü uzay mekiği olduğu söylenen SLS-Orion uzay aracının, test edilmesi hedefleniyor.

SLSnin, NASAnın Apollo Projesi sırasında uçurduğu Satürn V roketlerinden bu yana inşa ettiği en büyük yeni dikey fırlatma sistemini temsil ettiği belirtiliyor.

SLS-Orion uzay aracının tasarımı, inşası, testleri ve zemin tesisleri dahil olmak üzere şimdiye kadar NASAya en az 37 milyar dolara mal olduğu ifade ediliyor.

Yunan mitolojisinde Apollonun ikiz kız kardeşi Artemisden ismini alan programla NASA, en erken 2025 yılında astronotları yeniden Aya ulaştırmayı, Marsa insan göndermeyi amaçlayan daha iddialı uzay yolculuklarına giden yolda bir sıçrama tahtası görevi görerek, uzun vadeli bir Ay kolonisi kurmayı hedefliyor. (AA)

 

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;