NASAnın araştırma araçlarından biri için zaman daralıyor. InSight Mars aracı ölüyor ve NASAnın onu hayatta tutmak için bir planı yok. Marstaki çeşitli fırtınalardan kaynaklanan toz, arazi aracının güneş panellerinde biriktiği için InSightın gücü de tükeniyor.

NASAnın InSight Mars aracı, 2018de Kızıl Gezegene indiğinden beri çok çalışıyor. InSight, toplamda 1.300den fazla Marsquake kaydetti. Hatta yakın zamanda 5 büyüklüğünde ölçülen bugüne kadarki en büyük Mars depremlerini de tespit etti.

Bununla birlikte, geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, Mars yüzeyinin tozlu doğası, araca zarar verdi. NASA yetkilileri, bir rüzgârın, hatta bir toz şeytanının güneş panellerindeki tozun bir kısmını temizlemeye yardımcı olacağını umduklarını söylüyorlardı. Ancak bu durum gerçekleşmedi ve aracın güç kaynağı yavaş yavaş tükenmeye başladı.

NASAnın Jet Propulsion Laboratuvarındaki bilim insanları, ekibin durumun felaketine ve kasvetine odaklanmadığını, bunun yerine, uzay aracını çalıştırmaya ve mümkün olduğunca uzun süre sismik okumaları yakalamaya odaklandıklarını söyledi.

INSIGHTIN GÜCÜ NE ZAMAN TÜKENECEK?

InSight ekibi yakın zamanda güneş panellerinden birindeki tozu temizlemeyi başardı. Ancak yine de NASA, InSight Mars iniş aracının Temmuz 2022de ölmesini bekliyor. Bu süreye kadar araçtaki güneş panellerindeki tozun yapışmış olmasından dolayı kendini yeniden şarj edemeyeceği tahmin ediliyor. Ekip, piller tükenene kadar sismik aktiviteyi izlemeye devam edeceğini söylüyor.

NASA ilk defa Marsta toz nedeniyle bir uzay aracını kaybetmiyor. 2018de Opportunity gezgini, gezegeni vuran devasa bir küresel toz fırtınasında kayboldu.

InSightın aksine, Curiosity ve Perseverance gibi Marsı keşfeden diğer uzay araçları nükleer güce güveniyor. Bu nedenle, toz birikimi o kadar da büyük bir sorun değil.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;