Tesla ve SpaceX CEOsu Elon Musk, aktif Twitter hayatını platformu satın alarak devam ettirmeye karar verdiğinden beri neredeyse üç ay geçti ancak hâlâ satın alma resmî olarak gerçekleşemedi. Bu süreçte de Twitterın 44 milyar dolarlık devralınması, birbirinden çok farklı tarzlara sahip iki yönetici arasındaki aleni çatışmaları ortaya çıkardı.

Bir tarafta açık sözlü duruşuyla tanınan Elon Musk, bir tarafta ise diplomatik ve ölçülü bir şekilde hareket etmeye çalışan Parag Agrawal

Musk, 44 milyar dolarlık teklifini ilettikten sonra farklı pürüzlerle Agrawalın karşısına çıkıyor. Tesla CEOsunun en çok üstünde durduğu konu ise bot hesaplar Hatta Musk, Agrawalı bot hesap konusunda talep ettiği bilgilerin sağlanmaması halinde anlaşmadan çekilmekle bile tehdit etti.

SATIN ALMA İŞLEMLERİNİ DURDURDU

Mayıs ayında Musk, Twitterın kullanıcı tabanının yüzde 20sinin veya daha fazlasının bot olabileceğini iddia ederek anlaşmanın beklemede olduğunu tweetledi. Şirketten, spam hesaplarla ilgili bildirdiği yüzde 5lik rakamın doğru olduğunu kanıtlamasını istedi ve haziran ayında da şirketi birleşme anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini şeffaf bir şekilde yerine getirmeyi reddettiğini söyleyerek bilgileri saklamakla suçladı.

Twitter tarafı ise doğru bilgi vermeye devam ettiği konusunda ısrarcı. Son olarak, Reutersın haberine göre; Twitter perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, platformundan günde 1 milyondan fazla spam hesabını kaldırdığını söyledi. Bu, CEO Parag Agrawalın mayıs ayındaki bir Twitter iletisinde belirttiği sayının iki katı.

SPAM HESAP SORUNU ÇÖZÜLEMİYOR

Daha önce Agrawal, spam hesaplar hakkında tweet atmış. Platformun her gün yarım milyondan fazla spam hesabını askıya aldığını ve her hafta spam olduğundan şüphelendiği milyonlarca hesabı kilitlediğini söylemişti. Ayrıca Twitterın yüzde 5lik rakamını nasıl elde ettiğini de açıklamıştı. Ve şirket, platformun önemli verilerini de Muska açmıştı.

Ancak perşembe günü Washington Post, Muskın ekibinin verilerin doğrulanabilir olmadığı sonucuna vardığını bildirdi.

TWITTER ÇALIŞANLARI ENDİŞELİ: LİDERLİK DENEYİMİ YOK

Bir yıldan daha kısa bir süredir görevde olan Agrawal, şirket içindeki çalışanlarına göre de oldukça zor bir durumda.

Financial Timesa konuşan ve Agrawalı eleştirenler, öngörülemeyen bir rakip karşısında kanıtlanmamış bir lider olarak ne kadar etkili olacağı konusunda şüpheci. Pek çok kişi, 38 yaşındaki Agrawalın liderlik deneyimi eksikliğinden ve belirsizlik göz önüne alındığında işlerin kötüleşme durumunda müzakere elinin zayıflayacağı gerçeğinden bahsediyor.

GroupM iş zekası küresel başkanı Brian Wieser, Aylar sonra Elonun ne kadar ciddi olduğunu bilmiyoruz, ancak şirket, satışı taahhüt etti. Parag için çok zor bir durum diyor.

Twitterın eski Avrupa başkan yardımcısı Bruce Daisley ise Agrawalın detaycılığına atıfta bulunuyor: “Parag ile ilgili deneyimim için şunları söyleyebilirim: Onun ayrıntılara hakimiyetinden ve diğer liderlerin gözden kaçıracağı konular hakkında geniş bir anlayışa sahip olmasından etkilendim.”

Bir reklam ajansı yöneticisi ise son Twitter CEOsu için, Parag, vizyonu olan birinden çok, bir üründen sorumlu mühendis gibi hissediyor. Twitterın ayağa kalkıp platformu pazarda varlık haline getirecek bir lidere ihtiyacı var dedi.

İŞTEN ÇIKARMALAR BAŞLADI

Twitter, bu süreçte işten çıkarmalarla da karşı karşıya kaldı. Ve şirket, işe alım ekibinden yaklaşık 100 çalışanını işten çıkardı

The Wall Street Journalın haberine göre şirket, işe alım görevlileri ve yetenek edinme ekibinin yüzde 30unu çıkardı.

Twitter, Elon Musk tarafından satın alınmasını tamamlamaya çalışırken maliyetleri düşürmeye yönelik işe alımları dondurduğunu duyurmuştu. İşten çıkarma konusunun ise Twitterda Musk ile birlikte gündeme geldiği bildirildi.

Twitterda kıdemli bir teknik eleman olan Ingrid Johnson, LinkedIndeki bir gönderide, gerçekten zor bir gün olduğunu yazdı: “On yıldan fazla bir süredir orada olup da işlerini kaybeden insanlar var. Twitter, şirketi kurmak için hayatlarını veren insanlar pahasına yanlış şekilde şişirilmiş bir hisse senedi fiyatını sürdürmek için milyarlarca dolar harcamayı seçtiyse, bu daha da trajik bir hikaye.

SATIN ALMA GERÇEKLEŞİRSE İŞSİZ KALACAK, GERÇEKLEŞMEZSE KRİZLE SAVAŞACAK

Hindistan doğumlu Agrawal, Twitterda önce baş teknoloji sorumlusu oldu ardından da kasım ayında CEO olarak atandı.

Agrawal, diğer Silikon Vadisi liderleri Mark Zuckerberg ve Steve Jobs gibi minimalizmin ekstra üretkenlik sağladığı dogmasına uygun olarak her zaman siyah bir tişört ve koyu mavi kot pantolon giyiyor.

Birkaç Twitter çalışanı, Agrawalın özellikle yeni çalışanları huzursuz eden bir yaklaşımı olduğunu ve onları rahatlatmaya çalışmak yerine personele karşı dürüst davrandığını anlatıyor.

Basında çıkan haberlere göre, anlaşma başarılı bir şekilde kapanırsa, Musk onun yerini almayı planladığı için Agrawal büyük olasılıkla işsiz kalacak. Öte yandan, satış gerçekleşmezse düşmüş hisse fiyatına ve motivasyonu düşük çalışanlara sahip şirketi canlandırmak için uğraşacak.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;