Wuhan merkezli Çin Yerbilimleri Üniversitesinden araştırmacılar, antik soyun yaklaşık 268.000 yıl önce modern kaplanlardan ayrıştığını buldular.

Bu, yaklaşık 125.000 yıl önce yaşayan modern kaplanların anne soyundan atalarının bilinen yaşının iki katından fazla.

Çinin kuzeydoğusunda yer alan Jilin eyaletindeki Daan karst mağarasında bir kaplan çene kemiği bulundu. Mağarada sırtlan fosilleri de bulundu. Daan karst mağarası, kaplanların tarihsel dağılım aralığında ve Amur kaplanlarının mevcut yaşam alanları dahilinde yer alıyor.

Kalıntı DNAsı üzerinde yapılan analiz, çene kemiğinin sırtlanlara değil, soyu bilinmeyen bir kaplana ait olduğunu gösterdi. Proceedings of The Royal Society B dergisinde yakın zamanda yayınlanan araştırmaya göre, bu kaplanın tarihi 43.500 yıldan daha eskiye dayanıyor.

Araştırmacılar, eski kaplanın anne ve baba soyuna ait tarihini göstermek için fosilin hem mitokondriyal hem de nükleer genom verilerini kurtarmayı başardı.

Araştırmacılar, yakın bölgelerde mağara aslanlarının fosillerinin de kaydedildiğini söyledi. Lakin bu mağara aslanlarının, modern kaplanların uzak bir kuzeni olan yeni tanımlanan yırtıcı ile bir arada var olup olmadığı henüz net değil.

Ancak, araştırmaya göre, oldukça farklı yaşam alanlarını tercih eden iki üst yırtıcı hayvan arasındaki coğrafi örtüşme hala olası görünmüyor.

Araştırmacılara göre, çalışma, kaplanların son yayılımından önceki evrimsel tarihine yeni bir bakış açısı getiriyor ve Çindeki fosil kaplanların antik bir genetiğe sahip olduğunu vurguluyor.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;