Dünya çapında 6 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsünün en çok mutasyona uğrayan türü olan omicron varyantının yeni alt türleri ile ilgili endişe yaratan bir açıklama Avrupadan geldi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Güney Afrikada çıkan Omicron varyantının iki alt türünün Avrupaya ulaşabileceğinden endişe ettiklerini duyurdu. Yapılan açıklamada Omicron varyantının alt türleri BA4 ve BA5in Avrupaya ulaşabileceği ve yapılan Covid-19 aşılarını etkisiz bırakabileceği belirtildi.

Açıklamada, bu alt varyantların aşıların koruyuculuk etkisini yenebileceği belirtilirken hastane ve yoğun bakım ünitelerinde de artışa sebebiyet verebileceği kaydedildi. Açıklamada, hiçbir ülkenin gardını indirmemesi gerektiği de belirtilirken, risk grubundakilere ikinci hatırlatma dozunun yapılması yönünde tavsiye verildi.

Omicron varyantının BA4 ve BA5 varyantları ilk olarak Güney Afrikada Ocak ve Şubat ayında tespit edilmişti.

ECDC yetkilileri BA5 varyantının Portekizdeki en yaygın varyant olmasının beklendiğini açıklarken, Bu varyantların varlığı gelecek haftalarda ve aylarda ABde Covid-19 vakalarının artışına sebep verebilir. Şu an BA4 ve BA5 varyantları göreve az ama hızla yayılıyorlar. Şu an bu varyantların ağır geçmeyeceğini tahmin ediyoruz fakat önceki corona virüsü salgını dalgalarında olduğu gibi vaka sayıları artarsa bu durumda hastane ve yoğun bakım üniteleri üzerinde ciddi bir baskı olur dedi.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;