Teknoloji şirketlerinin üretim sırasında yaşadıkları en büyük sorunlardan biri olan gizlilik, eski bir Apple çalışanının bilgi çalmasıyla yeniden gündemde.

Xiaolang Zhang, 2015ten 2018e kadar kendi kendini süren araba projesinde Apple için çalışıyordu. Ancak Zhang, üç yılın sonunda yöneticisine Xpeng olarak da bilinen Guangzhou Xiaopeng Motors Technology için çalışacağını söyleyerek işten ayrıldı. Daha sonra bir araştırma sırasında Zhangin, AirDrop aracılığıyla eşinin dizüstü bilgisayarına yaklaşık 24 GB veri aktardığı ve ayrıca şirketin otonom araç laboratuvarından devre kartları ve bir sunucu aldığı belirlendi.

Zhang dava sonunda suçlu bulundu. Cezasını belirlemek için 14 Kasımda bir konferans düzenlenmesi planlanıyor. ABD yasalarına göre, ticari sırların çalınması, maksimum 10 yıl hapis cezası ile geliyor. CNBCnin haberine göre; Zhang çeyrek milyon dolara kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

AYNI ŞİRKET, YİNE SUÇLAMALARIN ODAĞINDA

Appledan otomotiv ticari sırlarını çalmakla veya gizli materyalleri Xpenge aktarmaya çalışmakla suçlanan tek kişi Zhang de değil. 2019da başka bir eski Apple çalışanı, Appleın otomobil projesinden Çine kılavuzları, şemaları, diyagramları ve fotoğrafları kaçırmaya çalışmakla suçlanmıştı ve davası hâlâ devam ediyor.

Aynı yıl Tesla da eski bir çalışanının, Otomatik Pilot sistemiyle ilgili kaynak kodunu iCloud hesabına yüklediğini ve ardından bu bilgiyi Xpenge götürdüğünü iddia etmişti.

Ünlü şirketlerin davaların da adı geçen Xpeng ise fikri mülkiyet haklarına ve gizli bilgilere saygı duyduğunu söylemişti.

Apple, Apple Car ile ilgili davalarla gündeme gelse de henüz araçla ilgili bir açıklama yapılmadı. Son söylentiler aracın, 2025te duyurulabileceği yönünde.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;