ABDdeki Dartmouth Koleji tarafından yürütülen araştırmada, ABD, gezegeni ısıtan gazların devasa hacmi, sıcak hava dalgaları, mahsul kıtlığı ve diğer sonuçlar yoluyla, çoğunlukla fakir ülkelere büyük zararlar verdi.

Guardianda yer alan habere göre, araştırma ABDyi global hasar açısından Çin, Rusya, Hindistan ve Brezilyanın önüne koyuyor.

Bu beş önde gelen ülke, iklim çöküşünü körükleyerek dünya çapında toplam 6 trilyon dolar veya yıllık küresel GSYİHnin yaklaşık %11ine neden oldu.

24 YIL BOYUNCA SÜRDÜRÜLEN BİR ARAŞTIRMA

Dartmouth araştırmacıları, bir ülkenin iklim krizine katkısının kesin etkisini belirlemek için emisyonlar, yerel iklim koşulları ve ekonomik değişiklikler gibi faktörleri gösteren bir dizi farklı modeli birleştirdi. İklim Değişikliği dergisinde yayınlanan araştırmayla 1990dan 2014e uzanan bir süre boyunca bu bağlantıları aradılar.

Buldukları şey, tehlikeli derecede dengesiz bir tabloydu. Kuzey Amerika ve Avrupadakiler gibi kuzey enlemlerindeki zengin ülkeler olan Kanada ve Rusya, daha uzun tarımsal büyüme mevsimlerinden yararlandı ve kışlar ısındıkça soğuktan ölümleri azalttı.

Tersine, tropik bölgelerde veya alçakta bulunan Pasifik adalarındaki daha fakir ülkeler, diğer uluslara en az zararı vermiş olsalar da, iklim değişikliğinden kaynaklanan ekonomik zararın en büyük acısını çekiyorlar.

 

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;